Blogu

Tatimi i kapitalit apo super taksa e pasurisë për shqiptarët e pasur në kohën e polarizimit ekonomik

“Ne po jetojmë një moment të paprecedentë të krizave të shumta. Dhjetëra miliona njerëz të tjerë po përballen me urinë. Qindra miliona të tjerë përballen me rritje të pamundura të kostos së mallrave bazë ose ngrohjes së shtëpive të tyre....

Pagat dhe pensionet nga fillimi i pandemisë dhe nevoja për taksimin e ndershëm

Uljet e të ardhurave nga punësimi duket se konsistuan jo vetëm prej humbjes së vendeve të punës për të punësuarit sezonalisht apo edhe në mënyrë të përhershme për disa aktivitete[1]. Për këtë periudhë pati edhe ulje të vlerës së pagesës,...

Ekonomia në vitin 2023 duket mjaftueshëm e çuditshme

Vitin e kaluar, goditjet më të mëdha për ekonominë shqiptare, ashtu si dhe për ekonomitë e vendeve përreth erdhën nga një sërë rrisqesh gjeopolitike, ku përtej situatës së nderë politike në Ballkan, kryesisht midis Kosovës dhe Serbisë[1], pushtimi rus i...

Pse euro është kaq e dobët aktualisht në Shqipëri dhe pse çmimet e larta?

Sipas historisë dhe zhvillimit të tendencave inflacioniste është vënë re se vendet me inflacion më të lartë zakonisht shohin zhvlerësim të monedhës së tyre në lidhje me monedhat e partnerëve të tyre tregtarë. Kjo zakonisht shoqërohet edhe me norma më...