Tag - çmimet

Inflacioni i produkteve energjitike dhe ushqimeve në rënie në botë dhe rajon në fillimvitin 2024

Inflacioni i energjisë në OECD ka qenë negativ që nga maji 2023 dhe ka mbetur i tillë në 23 vende të OECD. Megjithatë, Turqia dhe Kolumbia përjetuan inflacion të energjisë më shumë se 25% në janar 2024. Inflacioni i ushqimeve...

Inflacioni i përgjithshëm dhe inflacioni për lëndët djegëse në OECD dhe Ballkan, Gusht – Tetor 2023

Inflacioni i përgjithshëm (vit me vit) në OECD, i matur nga Indeksi i Çmimeve të Konsumit (CPI), u ul në 6.2% në Shtator 2023 nga 6.4% në Gusht, pas rritjeve në korrik dhe gusht. Inflacioni ra ndërmjet Gushtit dhe Shtatorit në...

Fatura e shtrenjtë dhe pak e përballueshme e taksës së inflacionit

Politika monetare kontraktuese (politika e tkurrjes ekonomike) është tani metoda më popullore e kontrollit të inflacionit. Qëllimi i një politike kontraktuese është të zvogëlojë ofertën e parasë brenda një ekonomie duke rritur normat e interesit. Kjo ndihmon në ngadalësimin e...

Krizat ushtarake aktuale dhe detyrat e ekonomisë shqiptare

Ekonomia shqiptare sido që të jetë situata jashtë kufijve të saj është e cenueshme, pasi ka lënë hapësira të sovranitetit të saj të mos jenë faktor ndikues në raste shpërthimi të krizave ushtarake dhe ekonomike. Rasti kur nafta që prodhohet...

Ulje-ngritjet e inflacionit nuk janë në sinkron me performancën ekonomike

“Ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Mars 2023 është 5,3%, një vit më parë ky ndryshim  ishte 5,7%”, i cituar nga buletini i Marsit për IÇK[1] nga INSTAT. Kur shikojmë një tregues si inflacioni që...

Një ndryshim në drejtimin e vendit është urgjentisht i nevojshëm

Në këtë sfond aktual ekonomik, inflacioni shqiptar u rrit në nivelet më të larta të disa dekadave. Në fillim, inflacioni më i lartë u pa si kalimtar, duke reflektuar rritjen e çmimeve relative për një numër të vogël artikujsh të...

error: