Statistika

Ecuria vjetore e PBB-së, 2009 - 2021

 Ecuria Vjetore e PBB (vit/vit), 2009-2021në %
Vitet2009201020112012201320142015201620172018201920202021
Ecuria3.33.72.51.411.82.23.33.842.1– 3.968.54
Burimi: MFE, BSH, FMN, BB, INSTAT

Prodhimi Brendshëm Bruto, 1999 - 2021

Prodhimi i Brendshëm Bruto, 1999 – 2021miliard Lekë
Emërtimi19992000200120022003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021*
Prodhimi Brendshëm Bruto (PBB)506.2523583.3622.7694.1750.8814.8882.2966.61087.81,144.01,239.01,300.61,332.81,350.11,395.31,434.31,472.51,550.61,636.71,691.71,644.11,890.3
Burimi: MeFE, BSH, INSTAT
* të dhëna paraprake

Investimet e huaja direkte, 2009 - 2021

Fluksi i Investimeve të Huaja Direkte, 2009-2021mln. Euro
Viti2009201020112012201320142015201620172018201920202021*
Vlera IHD7177936306669458698909428991,0221,0799331,031
* 12-mujori
Burimi: BSH, INSTAT, FMN, BB, MFE

Buxheti i Shtetit: Pesha e të ardhurave/Totalit të Ardhurave dhe Shpenzimeve/Totalit të shpenzimeve, 2005 -2021

VITI FISKAL20052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021
Të ardhura nga tatimet72%72%74%74%74%72%75%74%73%72%71%71%72%72%71%71%71%
Të ardhura nga kontributet18%17%17%16%17%17%17%17%18%19%19%19%20%21%21%23%22%
Të ardhura jotatimore7%7%9%8%8%10%7%7%7%6%7%6%5%5%6%4%4%
Të ardhura nga ndihmat3%3%1%1%1%1%1%2%2%3%3%4%3%2%2%2%2%
VITI FISKAL20052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021
Shpenzime administrate34%31%30%27%25%28%27%27%26%24%26%26%25%25%25%23%24%
Shpenzime sociale28%29%30%27%31%34%35%37%38%37%37%40%40%40%41%39%38%
Shpenzime borxhesh11%10%9%9%10%11%11%11%11%9%9%8%7%8%7%6%6%
Shpenzime për bashkitë9%9%7%8%9%8%7%7%8%8%8%10%10%10%11%10%9%
Shpenzime investime17%20%20%27%25%19%18%16%17%14%14%14%15%16%15%16%21%
Burimi: MF98%97%96%97%99%101%99%99%100%92%94%98%97%100%100%94%99%

Ndryshimi mesatar vjetor i çmimeve të konsumit, 1992 - 2021

Ndryshimi mesatar vjetor i çmimeve të konsumit%
Vitet199219931994199519961997199819992000200120022003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021
Inflacioni2268522.67.812.733.220.60.40.13.15.32.42.92.42.42.92.23.53.63.41.92.11.61.81.3221.41.62
Burimi: BSH, INSTAT

Indeksi i korrupsionit, 1999 - 2021

202120202019201820172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320021999
Renditja për nivel korrupsioni1101041069991838811011611395879585105111126108928184
Indeksi korrupsionit353635363839363331333133323029262420252527
Burimi: TI

Paga mesatare (sektori publik dhe privat), 2000 - 2020

Paga mesatare (sektori publik dhe privat) 2000 – 2020000 Lekë
Vitet200020012002200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017201820192020
Ligjvënës, nëpunës të lartë dhe drejtues24.42934.537.237.5544.35159.260.571.573.576.581.78282.482.883.584.486.587.588.8
Specialistë18.220.223.12627.0229.933.439.142.550.355.358.96060.86161.261.662.564.468.670.1
Teknikë dhe ndihmës specialistë13.516.318.319.420.0524.525.931.333.640.74345.346.347.347.448.749.155.156.856.759
Nëpunës të thjeshtë14.415.61720.321.2523.924.227.829.63436.237.9404141.14242.448.95152.154
Punëtorë12.413.814.516.817.0819.621.323.925.131.533.83636.136.937.137.537.94042.246.247.1
Paga mesatare16.61921.523.924.5928.431.236.338.345.648.350.952.853.653.854.454.958.260.262.263.8
Burimi: INSTAT

Barra Tatimore në Ballkanin Perëndimor, 2012 - 2021

Barra Tatimore në Ballkanin Perëndimor, 2012 -2021% e PBB
Viti2021202020192018201720162015201420132012
Shqipëri26.924.625.225.625.724.823.724.124.724
Bosnjë-Hercegovinë37.537.838.13837.23737.537.637.338.8
Kosovë*25.824.626.526.126.326.3252424.625.4
Mali i Zi37.536.136.436.53636.13639.136.334.7
M. Veriut27.92525.92625.525.325.22524.225.2
Serbia3935.536.835.936.135.134.63533.434.2
* në të ardhurat tatimore janë përfshirë edhe ato që paraqiten si jo tatimore
Burimi: FMN, MF

Barra Tatimore sipas tatimeve dhe taksave kryesore në Shqipëri, 1996 -2021

% PBB
Viti19961997199819992000200120022003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021
Barra e TVSH2.74.77.56.77.67.37.67.57.98.08.59.19.99.69.29.28.78.38.98.88.998.87.88.19.1
Barra e Akcizave1.50.71.31.61.81.71.51.82.12.32.6332.93.13.12.72.82.92.72.82.92.72.82.82.9
Barra e tatimeve mbi konsumin4.25.48.88.39.499.19.310.010.311.112.112.912.512.312.311.411.111.811.511.711.911.510.610.912.0
Barra e TF10.71.11.41.61.821.92.22.42.62.21.71.51.41.51.31.11.51.7222.12.21.382
Barra e TAP0.20.20.30.70.91.110.90.90.911.52.32.32.22.22.12.22.12.12.12.12.22.72.12.2
Barra Taksës pasurisë0.40.20.20.20.30.40.40.70.8110.70.40.50.50.40.40.10.20.40.30.30.310.30
Barra e tatimeve mbi punën dhe kapitalin1.61.11.62.32.83.33.43.53.94.34.64.44.44.34.14.13.83.43.84.24.44.44.65.93.84.2
Barra Kontribute3.83.74.14.1444.24.24.54.54.54.34.44.44.34.44.34.4555.45.65.75.866.3
Barra Taksa te tjera3.23.64.44.14.644.44.54.13.83.32.82.82.52.62.63.13.33.53.23.63.83.82.93.924.4
Barra Tatimore Gjithsej12.813.818.918.820.820.321.121.522.522.923.523.624.523.723.323.422.622.224.123.925.125.725.625.224.626.9
Burimi: MF

Rimbursimi i TVSH-së dhe pjesa në PBB, 1999 - 2021

Rimbursimet e TVSH-së, 1999 – 2021miliard Lekë
Emërtimi19992000200120022003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021
Rimbursimet e TVSH-së0.20.31.20.470.91.002.01.82.12.43.08.26.710.410.79.67.78.913.914.423.516.624.1
Të ardhurat tatimore83.6104.1114.3128.9145.4166183.8205.5228.2264.4270.8288.5303.9300.8299.9335.8342.3369.9398.6419.3426.3398.6478.32
Prodhimi Brendshëm Bruto (PBB)506.2523583.3622.7694.1750.8814.8882.2966.61087.81,144.01,239.01,300.61,332.81,350.11,395.31,434.31,472.51,550.61,636.71,691.71,617.51769.25*
Pjesa në të ardhurat tatimore0.2%0.3%1.0%0.4%0.6%0.6%1.1%0.9%0.9%0.9%1.1%2.8%2.2%3.5%3.6%2.9%2.2%2.4%3.5%3.4%5.5%4.2%5.0%
Pjesa në PBB0.04%0.1%0.2%0.1%0.1%0.1%0.2%0.2%0.2%0.2%0.3%0.7%0.5%0.8%0.8%0.7%0.5%0.6%0.9%0.9%1.4%1.0%1.4%
Burimi: MeFE, BSH, ATQ
* të dhëna paraprake

Përbërja strukturore e tatimeve dhe taksave në Ballkan, 2022

Përbërja strukturore e tatimeve dhe taksave në Ballkan, 2022% të Hyrave
ShtetetTAPTFTVSH & AkcizëKontributet socialeTaksa të tjera
Shqipëria9.27.445.422.016.0
Kosova10.16.178.70.05.2
Mali i Zi10.34.654.822.18.3
Maqedonia e Veriut10.25.843.535.15.4
Serbia10.85.740.436.66.3
Bosnjë-Hercegovina10.4778.93.70
Burimi: FMN 2022

Normat e tatimeve në Ballkanin Perëndimor në 2022

%
ShtetetTVSHTatim mbi FitiminTatim mbi PagatTatim në Burim:Kontribute Sociale
Norma StandarteNorma e ReduktuarDividendInteresaRoyaltyTotal KontributePunëmarrësiPunëdhënësi
Shqipëri*206, 10156.5, 13, 238151527.916.711.2
Fed. Bosnjë-Hercegovinë17N/A10105101041.53110.5
Republika Serbe101010101032.832.80
Qarku i Brčko101010101012120
Kosovë188104, 8, 10010101055
Mali i Zi**2179, 12, 159, 1515151521.515.56
Maqedonia e Veriut185101010, 1510, 1510, 1827027
Serbia***2010152015252537.0517.1519.9

Normat e TVSH-së në Bashkimin Evropian dhe Mbretërinë e Bashkuar, nga Janari 2022

ShtetiNorma super e reduktuar (%)Norma e reduktuar (%)Norma specifike (%)Norma standarte (%)
Austria (AT)10, 131320
Belgium (BE)6,121221
Bulgaria (BG)920
Croatia (HR)5, 1325
Cyprus (CY)5, 919
Czech Republic (CZ)10, 1521
Denmark (DK)25
Estonia (EE)920
Finland (FI)10, 1424
France (FR)2.15.5, 1020
Germany (DE)719
Greece (GR)6, 1324
Hungary (HU)5, 1827
Ireland (IE)4.89, 13.513.523
Italy (IT)45, 1022
Latvia (LV)5, 1221
Lithuania (LT)5, 921
Luxembourg (LU)381417
Malta (MT)5, 718
Netherlands (NL)921
Poland (PL)5, 823
Portugal (PT)6, 131323
Romania (RO)5, 919
Slovakia (SK)1020
Slovenia (SI)5, 9.522
Spain (ES)41021
Sweden (SE)6, 1225
United Kingdom (GB)520