Tag - konsumi

Rritja ekonomike e tremujorit të parë në 2024 dhe të 10 viteve që kaluan

Performanca ekonomike ndryshon ndjeshëm midis tremujorëve të parë të 10 viteve të fundit (2015 -2024). Në një shikim krahasues të prodhimit të brendshëm bruto (kolona e fundit), sipas tremujorëve mes njeri - tjetrit shihet viti 2020 tregon rënie të vlerës së...

Importet dhe eksportet e vitit 2023, efekti në ekonomi dhe treguesit që kanë ndikuar mbivlerësimin e Lekut

Në ekonominë tonë, importet e mallrave në 2023 janë 1.98 herë më të larta se eksportet[1]. Ky raport është rritur me 3 % në krahasim me vitin 2022. Konsumatorët shqiptarë janë mësuar të shohin produkte nga çdo cep...

Publikohet studimi mbi lehtësitë tatimore dhe sa është nxitur konsumi

Këtë fundjavë ALTAX publikon një analizë përsa lidhet me përgjigjen e pyetjes që është edhe titulli “A munden lehtësitë tatimore të përkohshme të stimulojnë shpenzimet konsumatore?” Bazuar në statistikat zyrtare, analiza sqaron problemin e përfitimeve tatimore duke iu përgjigjur titullit...

Krizat ushtarake aktuale dhe detyrat e ekonomisë shqiptare

Ekonomia shqiptare sido që të jetë situata jashtë kufijve të saj është e cenueshme, pasi ka lënë hapësira të sovranitetit të saj të mos jenë faktor ndikues në raste shpërthimi të krizave ushtarake dhe ekonomike. Rasti kur nafta që prodhohet...

Raporti i vjeshtës 2023 i Bankës Botërore dhe nevoja për angazhime gjithpërfshirëse

Rritja në Ballkanin Perëndimor ka të ngjarë të ngadalësohet në 2.5 përqind në 2023 nga 3.2 për qind në vitin 2022. Konsumi mbeti elastik në Shqipëri, Kosovë dhe Mali i Zi, i nxitur nga rimëkëmbja e fortë e turizmit. Ndërkohë...

Çfarë po ndodh me çmimet dhe euron dhe çfarë po pret politika monetare dhe fiskale?

Në një sqarim të situatës aktuale, nëse tregu jonë do të ishte i ngjashëm me atë të vendeve të përparuara është se lufta e humbur ndaj evazionit dhe korrupsionit, si dhe mosveprimi në kohë për të patur një treg të...

Publikohet studimi “Rritja ekonomike në 2023 e sfiduar nga informaliteti dhe paraja e zezë”

Në këtë fillim të 6-mujorit të dytë, pas një qëmtimi dhe monitorimi në vijimësi të situatës së ekonomisë, por edhe qëndrimeve që po mbajnë institucionet financiare dhe fiskale, si dhe bazuar edhe në komentet dhe rekomandimet nga FMN, ekspertët e...

Elbasan: Publiku për raportimin e ALTAX e konsideron një material që meriton të studiohet me vlerë jo vetëm për bashkinë, por edhe për qytetarin e thjeshtë

Në takimin e dytë në Elbasan më datë 5 Prill 2023, ne vijim të turit të filluar me Beratin dy ditë më parë ekspertët e ALTAX ishin tashmë të ndërgjegjshëm në prezantimin e gjetjeve te Raportit përballë një publiku...

error: