Tag - turizmi

Indeksi i besimit të ekonomisë dhe qytetarit në Maj 2024 dhe reagimi i qeverisë bazuar te ndjesia e tyre

Sipas Vrojtimit të Besimit të Biznesit dhe të Konsumatorit (VBBK)[1], për muajin Maj 2024, i raportuar nga Banka e Shqipërisë[2], shprehet se “Treguesi i ndjesisë ekonomike[3] në Maj 2024 shënoi rënie të lehtë as...

Çfarë e uli më tej nivelin e kursit të këmbimit në fillimin e sezonit turistik të 2024?

Euro në këmbimin e saj me Lekun në fillimin e muajit Maj 2024[1] është zhvlerësuar mesatarisht me 3.7% nga fundi i vitit 2023. Nëse shikojmë kursin e këmbimit të Euros me Lekun, në fillimin e muajit Maj 2023...

Investimet strategjike dhe lehtësitë fiskale në Shqipëri, 2024

Legjislacioni për investimet strategjike, përfshin ligjin për investimet strategjike, si dhe disa vendime të Këshillit të Ministrave të miratuara prej vitit 2015 e deri në 2023[1], dhe ky grup aktesh ligjore dhe nënligjore përbën kuadrin rregullator për tërheqjen...

Si u kushton qytetarëve dhe ekonomisë ndotja e ajrit dhe mjedisit?

Në analizën e fundit të përmbledhur në një publikim me titull “Ndotja e Ajrit: Kostot ekonomike të shtuara dhe nxitjet e politikave gjithpërfshirëse” ne jemi orientuar që ti përgjigjemi direkt me fakte dhe argumente ligjore pikërisht kësaj pyetje. Ashtu si...

Sektorët ndikuesë në PBB-në e 2023: Kujdes me rimodelimin e ekonomisë së re

Sipas publikimit të fundit të INSTAT për llogaritë kombëtare[1], “Produkti i Brendshëm Bruto (P.B.B) në tremujorin e tretë të vitit 2023 vlerësohet me rritje prej 3.46 %, kundrejt tremujorit të tretë të vitit 2022. Kontribut pozitiv kanë dhënë...

Vështrimi civil i projekt buxhetit 2024 me elbasanasit dhe bashkinë në kërkim të burimeve të reja të financimit

Takimi përmbyllës i turit të aktiviteteve për dialogun me qytetarët dhe bashkinë e Elbasanit lidhur me sfidat e projekt buxhetit 2024 u realizua në një frymë të ngrohtë dhe mjaft bashkëpunuese që është pasqyra e treguesve të per4formancës së bashkisë....

Vështrimi civil në Berat për projekt buxhetin me qytetarët dhe pa Bashkinë

Të mërkurën ekipi i ekspertëve të ALTAX vijoi rrugëtimin për bashkëbisedim me qytetarët dhe pushtetin vendor të Beratit, me qëllim që të jetë pjesë e vështrimit civil për diskutimin në funksion të transparencës dhe llogaridhënies së procesit të projekt buxhetit...

Vështrimi civil për projekt buxhetin 2024 për vlonjatët mbetet sfidë e vështirë

Një sfidë dhe rezultat i të gjitha sfidave të rritjes së iniciativës publike përmes pjesëmarrjes qytetare[1] janë pjesëmarrja e pakët e qytetarëve dhe veçanërisht të grupeve të interesit në seancat dëgjimore për buxhetin. Për të ilustruar këtë sfidë, marrim...

Vështrimi civil i projekt buxhetit 2024 bashkiak me gjirokastritët

Dialogu ndërmjet administratorëve dhe qytetarëve është një mekanizëm i dobishëm për rritjen e llogaridhënies në zonat e kontestuara ishte një nga temat qendrore ne takimin me përfaqësues te Bashkisë Gjirokastër, të Këshillit Bashkiak, por edhe të shoqërisë civile dhe të...

Bilanci i pagesave na tregon se ekonomia performon dobët dhe pse turizmi tregon shenja rritje

Në publikimin më të fundit të Bankës së Shqipërisë, në datën 11 Shtator mundemi të shikojmë një pamje më të qartësuar bilancin e pagesave të kryera për 6-mujorin e parë 2023. Këto pagesa përmbledhin transaksionet e qeverisë, bizneseve, organizatave dhe...

error: