Inflacioni ushqimeve në vendet e pasura dhe Ballkan, Tetor 2023

Inflacioni ushqimeve në vendet e pasura dhe Ballkan, Tetor 2023

Inflacioni nga viti në vit në OECD, i matur me Indeksin e Çmimeve të Konsumit (CPI), u ul në 6.2% në shtator 2023 nga 6.4% në gusht, pas rritjeve në korrik dhe gusht. Inflacioni ra midis gushtit dhe shtatorit në 27 vende të OECD. Në të kundërt, ai u rrit në 8 vende të OECD-së, me rritje rreth ose më shumë se një pikë përqindjeje (p.p.) në Spanjë, Kosta Rika (i vetmi vend i OECD ku inflacioni total ishte negativ), Slloveni dhe Turqi. Inflacion dyshifror u regjistrua në Turqi, Hungari dhe Kolumbi.

Inflacioni i ushqimeve në OECD u ngadalësua për të dhjetën muaj radhazi, duke arritur në 8.1% në shtator, nga 8.8% në gusht. Megjithatë, inflacioni i ushqimeve ende tejkaloi 10% në 9 vende të OECD. Inflacioni i energjisë u rrit midis gushtit dhe shtatorit në 22 vende të OECD-së, por mbeti negativ në OECD në tërësi. Inflacioni më pak ushqim dhe energji (inflacioni bazë) u zbut lehtë në 6.6% nga 6.8% në gusht.

Në G7, inflacioni nga viti në vit mbeti përgjithësisht i qëndrueshëm, në 4.1% në shtator krahasuar me 4.2% në gusht.

Kostoja e ushqimit në Shqipëri u rrit me 7.80 për qind në tetor 2023 krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë. Kjo rritje është e njëjtë me rritjen në Maqedoninë e Veriut. Ndërsa në Serbi inflacioni i ushqimeve është më i larti me 10.5% në muajin Tetor 2023.

Kosova, Bosnja dhe Mali i Zi paraqiten me ulje të inflacionit të ushqimeve.

Rast i vlefshëm për ti përmendur është Kosova, e cila përveç se është vend me nivele të larta importi, njëherazi është importues i rregullt i mallrave që vijnë nga Shqipëria, ndërkohë që çmimet e tregut ushqimor shqiptar janë dyfishi i atyre në Kosovë.

Inflacioni ushqimeve, Shtator – Tetor 2023 në Ballkan

Serbia……………………………..10.5%

Mali i Zi…………………………….3.8%

Bosnjë-Hercegovina…………6.3%

Maqedonia e Veriut…………7.8%

Kosova……………………………..3.9%

Shqipëria………………………….7.8%

Çmimet e larta në tregun shqiptar vijnë nga problemet në bujqësi dhe blegtoria ga sektori i prodhimit të zarzavateve dhe patates.

Shpërndaje këtë postim

Leave a Reply


error: