Takimi i APEC: Adresimi i duhur për sfidat e shtuara

Takimi i APEC: Adresimi i duhur për sfidat e shtuara

Takimi i 30-të vjetor i forumit të Bashkëpunimit Ekonomik të Azisë Paqësorit mbahet në një kohë sfiduese të brishtësisë ekonomike, tensioneve gjeopolitike dhe fatkeqësisë së afërt të ndryshimeve klimatike. Këto sfida të shumëllojshme përforcojnë rëndësinë dhe sfidat e APEC-it, duke pasur parasysh se 21 ekonomitë e tij anëtare në buzë të Paqësorit kanë një GDP të kombinuar prej mbi 50 trilionë dollarë amerikanë, që përbën më shumë se 60 për qind të PBB-së globale.

Megjithëse qëllimi themelues i APEC ishte promovimi i tregtisë së lirë në të gjithë rajonin Azi-Paqësor, nuk është e mundur, në botën e sotme komplekse, të ndahet ekonomia ndërkombëtare nga ekonomia e brendshme dhe madje edhe shqetësimet sociale. Çështjet kryesore të APEC-it këtë vit, përveç ndryshimeve klimatike, përfshijnë: sigurinë e ushqimit, kujdesin shëndetësor, anti-korrupsionin, dixhitalizimin, fuqizimin ekonomik të grave dhe mbështetjen e komuniteteve të nën-shërbyera dhe të nënpërfaqësuara.

Kina ka shumë për të kontribuar sepse Kina ka përvojë të testuar në botën reale.

Siguria ushqimore: Kina po rimarrë tokën bujqësore e cila ishte kthyer në përdorim industrial.

Kujdesi shëndetësor: pandemia përshpejtoi reformën e kujdesit shëndetësor të Kinës.

Kundër korrupsionit: Fushata e pamëshirshme e Kinës kundër korrupsionit prek të gjithë sektorët dhe nivelet.

Dixhitalizimi: Kina është një lider botëror veçanërisht në pagesat me celular.

Fuqizimi ekonomik i grave: Kina ka shumë sipërmarrëse femra.

Grupet e pashërbyer: Kina ka vendosur standardin botëror për zbutjen e varfërisë ekstreme dhe tani fokusohet në prosperitetin e përbashkët.

As APEC nuk mund të shmangë gjeopolitikën globale.

Çështjet e sovranitetit dhe të integritetit territorial – çështjet gjithmonë emocionale të kufijve dhe demarkacioneve detare – fshihen nën këndvështrime sipërfaqësore.

Në rajon mbizotërojnë çështjet në Detin e Kinës Jugore, Detin e Kinës Lindore dhe sigurisht Tajvanin.

Por APEC nuk mund t’u shpëtojë konflikteve globale, veçanërisht luftës së vazhdueshme të Rusisë kundër Ukrainës dhe sulmeve të tmerrshme të fundit të Hamasit ndaj Izraelit dhe kundërsulmit të pandërprerë të Izraelit. Këto tragjedi prekin të gjithë komunitetin ndërkombëtar.

E bazuar në tre prioritetet e ndërlidhjes, inovacionit dhe përfshirjes, tema e APEC 2023 është “Krijimi i një të ardhmeje elastike dhe të qëndrueshme për të gjithë”, e cila rezonon me thirrjen e Presidentit Xi Jinping për “një komunitet global të së ardhmes së përbashkët”.

Ndërsa dyshoj se kjo temë ka një kuptim të dyfishtë, kjo është mënyra se si mund ta lexoj[1]:

Së pari, zhvillimi ekonomik që është elastik dhe i qëndrueshëm, për të cilin bota ka nevojë për të luftuar ndryshimet klimatike; dhe

së dyti, vetë APEC si një organizatë, me sfidat dhe ndarjet e saj të brendshme, si elastike dhe e qëndrueshme.

APEC është një forum i rëndësishëm për bashkëpunimin shumëpalësh, aq më tepër duke pasur parasysh tensionet dhe sfidat e shumta që na mbajnë zgjuar natën.

[1] https://news.cgtn.com/news/2023-11-13/Focus-on-APEC-challenges-and-expectations–1oHrGqJcDxS/index.html

Shpërndaje këtë postim

Leave a Reply


error: