Pushteti për njerëzit dhe jo njerëzit për pushtetin

pushteti per njerezit

Pushteti për njerëzit dhe jo njerëzit për pushtetin

Në përpjekjen për të rivendosur raporte të reja dhe të pavulgarizuara nga historia jonë mbytëse me slogane të pavlefshme për ne është koha të fillojmë për të diskutuar dhe menduar mbi udhëheqjen dinjitoze në vend dhe udhëheqjen e respektuar në skenën rajonale.

Politika e brendshme dhe ajo jashtë vendit janë thellësisht të lidhura. Pikërisht koha duhet të na vërë në një diskutim mbarëpopullor për të  diskutuar dhe vepruar me reagime të gjithsecilit për të rinovuar demokracinë dhe prioritetet tona, për të mbrojtur të ardhmen tonë ekonomike, për të adresuar sfidat më urgjente që naivisht i lëmë në vendimarrjen e udhëheqësve që kanë konsumuar karizmën e tyre përtej ambientit ku jetojnë.

Në një stad të ri të fillimvitit 2021 ne duhet, që të udhëhiqemi nga shembulli dhe jeta jonë personale në funksion të vendit dhe jo nga pushteti që krijon shembuj jashtë të përditshmes për të na tërhequr vëmendjen nga fuqia e shembullit tonë personal.

Për të përmbushur sfidat tona të përbashkëta (me të cilat askush nuk mund të përballet i vetëm dhe për vete), duke filluar nga kërkesat për nevojat e përditshme për edukim cilësor dhe shërbim shëndetësor e deri te ato shpirtërore, duhet ti vlerësojmë me shembullin e pushtetit për njerëzit dhe jo të njerëzve për pushtet. Nevojitet të fillojmë ti kërkojmë brenda perimetrit që na rrethon për respektimin e parimeve themelore demokratike.

Demokracia është pema që prodhon ende pak vlera brenda shoqërisë sonë.

Demokracia ende nuk është kthyer në burimin e fuqisë dhe ripërtëritjes sonë si shoqëri dhe popull.  Me këtë bindje natyrisht që nuk mundet të zgjerohet dhe do të zgjasë edhe më tej forcimi dhe amplifikimi i lidershipit tonë për të na mbajtur të sigurt dhe të bindur në vlerat që zotërojmë. Në fakt nuk mjafton vetëm motori i zgjuarsisë sonë që të arrihet prosperiteti ekonomik. Kjo është padyshim vlerë shumë e madhe. Por, në përballjen se kush jemi, si e shohim botën ne dhe si na sheh neve bota është ende një aftësi e pazotëruar në grup për të qenë një forcë për përparimin e vendit dhe për të mobilizuar veprime kolektive për të mirën e përbashkët.

Drejtuesit shqiptarë duhet të marrin shembull nga ajo që tha Biden para pak ditësh, por edhe Klinton e të tjerë. Udhëheqësit duhet të drejtojnë jo vetëm me shembullin e fuqisë së lidershipit, por më së shumti me fuqinë e shembullit.

Nëse secili nga drejtuesit që do të vijnë do të vendosin si garanci jetën e tyre për këtë vend, neve mund të themi se kemi fituar shansin për të jetuar një jetë të sigurt, të shëndetshme dhe produktive.

Ata, drejtuesit e vendit duhet të sillen ashtu si janë, pra me fuqinë e shembullit nga jeta e tyre dhe e familjes politike e përditshme, pa na kërkuar të na imponojnë përditë pranimin e shembujve sesa të fuqishëm janë dhe sa shumë pushtet kanë në dorë. Fatkeqësisht deri më sot ka diktuar pikërisht demonstrimi i shembullit të fuqisë së pushtetit, pa na llogaritur si individë me shembujt tanë që përbëjnë shembullin e pushtetit.

Vendi dhe jeta jonë nuk organizohen dot vetë. Braktisja e vlerave tona më të thella morale dhe tradicionale nuk bën asnjë vlerë të shtuar në drejtim të rritjes së sigurisë për të tashmen dhe garantimit të të ardhmes.

Drejtuesit tanë, nëse mbështeten nga qëllime të qarta dhe strategji të shëndosha do të kthehen në të nevojshëm për të adresuar në mënyrë efektive sfidat përcaktuese të kohës sonë. Në mënyrë që të na udhëheqin përsëri, ata duhet të rivendosin kredibilitetin dhe ndikimin moral te votuesit e tyre. Nga dita e parë e deri në ditën e fundit të qeverisjes, ata duhet përsëri të na japin arsye të forta për t’i besuar dhe respektuar fjalës së tyre.

Forca në rritje e fuqisë autokratike anembanë dhe përpjekjet për të përçarë dhe manipuluar demokracinë tashmë janë kërcënime unike për kohën tonë, përfshirë kërcënimin e ripërtërirë të ngjalljes së nacionalizmave, migrimin masiv, ndikimin përçarës të teknologjive të reja dhe ndryshimin e mentaliteteve të brezave.

Përdorimi i gjuhës së forcës dhe konfliktit ndërpartiak duhet të jetë fjala e fundit dhe jo e para në respekt të mbrojtjes së interesave tona jetësore.

Qëndrimi i ngulitur në konflikte të padëshirueshme për asnjë nga ne votuesit e boshatis aftësinë tonë për të besuar dhe për tu interesuar për çështje të tjera që kërkojnë vëmendjen tonë, dhe kjo na ndalon të rindërtojmë instrumentet e tjerë të fuqisë së shembujve të një jetese demokratike.

Ndryshe nga gjithë këto vite, ku udhëheësit tanë kanë minuar sistematikisht nocionet e demokracisë liberale dhe rregullat themelore të shtetit të së drejtës, ne duhet të sigurohemi që të mos i dëgjojmë më nëse vijojnë në këtë qasje, ku edhe pse ne u flasim dhe u kërkojmë sqarime, ata dëgjojnë vetëm veten gjatë gjithë kohës duke kufizuar mundësinë e kontrollit të fakteve në kohë reale.

Ndërsa mbështeten në fuqinë e propagandës së tyre ne duhet të mbështetemi në fuqinë e shkencës, integritetit dhe fakteve duke propaganduar të vërtetën përballë gënjeshtrave.

E vërteta e parë është se ende qeveritë tona nuk na shërbejnë përmes shembujve të të vërtetës dhe shpresës për të ardhme më të mirë.

Shpërndaje këtë postim

Leave a Reply


error: