-43%

Tregu i punës, betejat e humbura kundër informalitetit dhe dilema e rritjes së eksporteve

Original price was: 7 €.Current price is: 4 €.

Problemi me këtë analizë që po paraqesim është se nuk përkojnë tendencat e punësimit me vlerën e eksporteve, duke e konsideruar me rezerva të dhënat që kemi marrë për analizë.

Së pari, ndërkohë që kemi një vlerë në rritje të eksporteve për sektorin e bujqësisë, shihet se nga ana tjetër ka një rënie të numrit të të punësuarve dhe peshës në PBB. Por edhe një rritje simbolike e pagës mesatare. Së dyti, ndërkohë që në sektorin e industrisë nxjerrëse, përpunuese dhe energjetike ka rënie të vlerës së eksporteve dhe peshës në PBB, vërehet se ka rritje të numrit të të punësuarve, por ulje të pagës mesatare.

Ky nuk është spekulim me të dhëna.

Ndërsa norma e inflacionit është rritur gjatë muajit të 9 të 2022, rritja e pagave në fakt është ngadalësuar. Paga mesatare bruto në Shqipëri është rritur me 8.4% gjatë tremujorit të katërt 2021[1], duke shënuar rritje në sektorin e bujqësisë, peshkimit dhe pylltarisë me 10.5% dhe sektorin e industrisë me 11.2%.

Të dhënat e pagave janë të çrregullta, ndaj duhet t’i shikojmë shifrat e sakta pak të tërhequr, por drejtimi i ndryshimit është i qartë. Rritja e pagave po ngadalësohet, nuk po përshpejtohet. Kjo nuk është një histori e mirë për pagat reale (më shumë për këtë në një moment), por do të thotë se nuk jemi në majë të inflacionit dyshifror.

Rreziku i madh në këtë histori janë veprimet e Bankës së Shqipërisë. Normat e interesit njëditore janë ende në nivele të ulëta.

Megjithatë, nëse Banka e Shqipërisë i përgjigjet presionit të presioneve inflacioniste dhe vazhdon të rrisë me ritme të shpejta normat e interesit, kjo do të ngadalësojë ekonominë dhe me shumë gjasa do të na shtyjë drejt një recesioni. Për më tepër, nëse shkojmë në një recesion dhe pushteti vendor ndryshon drejtimin e politikave, kjo mund të përfundojë e gjatë. Opozita aktuale e sheh një recesion të mundshëm si shpresën më të mirë për të mposhtur Ramën në 2025 dhe do të bëjë të gjithë propagandën për ta paraqitur ekonominë si pjesën më problematike të qeverisjes së zgjatur të Rilidnas.

Për këtë arsye, kërcënimi më i madh për ekonominë sot vjen nga lobi i recesionit. Nëse do të vazhdohet politika e rritjes së normave të interesit, si dhe ajo e thithjes së parave nga qytetarët me bono thesari, nuk është arritur gjë tjetër veçse të ftojmë që të vijë recesioni. Nëse nuk trajtohen përmes përfshirjes së faktorëve pozitivë së bashku me ecurinë e ekonomisë me llogaritjet e duhura, mund të kemi një rrugë shumë të vështirë përpara, por jo të pamundur për të shmangur recesionin.

Përshkrim

Diskutimi real për ecurinë e ekonomisë në Shqipëri, por edhe në vendet e rajonit, duket se është kryesisht një problem kontabël dhe financiar. Ndërsa rritja në tremujorin e parë të vitit 2022 me 5.97% erdhi si rezultat i rritjes së madhe të eksporteve dhe ndërtimit, si dhe rritjes më të vogël të inventarëve se në tremujorin e katërt 2021, në tremujorin e dytë rritja ekonomike prej 2.23%, ardhur kryesisht nga bujqësia, pasuritë e paluajtshme dhe ndërtimi, të cilat ende shfaqin një nivel në rënie të konsumit të brendshëm. Kjo është afërsisht e njëjtë me rritjen prej 2,31% në tremujorin e dytë të 2019-ës, e raportuar për të ardhurat reale të brendshme.

Me pak fjalë, ekonomia nuk është aktualisht në recesion, por nëse vazhdon me një politikë të rritjes së normave të interesit pa ndërprerje, si dhe një politikë fiskale dhe buxhetore, pa ndryshuar asgjë në parashikimet e saj për të përballuar sfidat dhe premtimet e së shkuarës. për të ardhmen, recesioni nuk është një surprizë e madhe që mund të jetë në fuqi së shpejti. Pretendimi i disa analistëve dhe politikanëve që qëndrojnë pas tyre në mbështetje të recesionit është se ne jemi në mes të një spiraleje të çmimit të pagave, siç e pa bota një dekadë më parë ose disa dekada më parë.

Nëse Banka e Shqipërisë nuk i rrit normat në mënyrë agresive, inflacioni thuhet se do të vazhdojë të përkeqësohet. Por, duke pasur parasysh kushtet e një tregu informal të punës, një nivel informaliteti në përgjithësi që nuk ka ndryshuar, dhe një ekonomi që mbaron pa para, ne do të përballemi me një zgjedhje të inflacionit dyshifror ose një recesioni të thellë, si ai. prej të cilave ndodhi vetëm në fillim të ndryshimit të sistemeve politike dhe ekonomike.