Blog

Blog

nga kriza ne krize

Ekonomia duhet të mësojë shpejt nga kriza në krizë

Për momentin, inflacioni nuk është jashtë kontrollit dhe duket e pamundur që të ndodhë rritje e pakontrolluar e tij në ekonominë tonë të vogël. Informaliteti, që shërben si amortizator i një rritje të inflacionit është në favor

Lexojeni të gjithën

economy over politics

Gjithçka është ekonomi dhe kjo vlen mbi politikën

Aktualisht, kur ndryshimet në të gjitha fushat janë përshpejtuar, zhvillimi efektiv novativ i ekonomisë kombëtare kërkon përdorimin e mekanizmave novatorë për menaxhimin e ekonomisë dhe rajoneve që kontribuojnë në

Lexojeni të gjithën

CRM Balkan 2021

Çfarë mund të themi për tregun e përbashkët rajonal ballkanik

Në takimin e Sofies[1], Nëntor 2020 udhëheqësit politikë nga Ballkani Perëndimor[2], të mbështetur nga BE miratuan një Plan veprimi për krijimin e një tregu të përbashkët dhe një axhende të përbashkët mjedisore për rajonin. Plani

Lexojeni të gjithën

udheheqesi mungues

Udhëheqja jo prezente dhe liria ekonomike

Udhëheqja munguese (joprezente) përfiton nga vlerat e organizatës, por pa investuar në të vlera të vetat.

Udhëheqja joprezente rrallë diskutohet në ditët e sotme si një dukuri e lidershipit, por eksperienca dhe analizat tregojnë

Lexojeni të gjithën

Informaliteti, korrupsioni, konsensualiteti

Informaliteti, korrupsioni, konsensualiteti

Ekonomia joformale vepron si një frenues i qëndrueshmërisë ekonomike. Arsyeja pse e përmendim lidhet me faktin, që qeveria dhe gjithë politikëbërësit duhet realisht të organizohen si front i madh me objektiva të arritshme. Kjo

Lexojeni të gjithën

Open Balkan

Open Balkan: Të humbur dhe të fituar

Rrënjët politike të reagimit aktual kundër nismës së ndërmarrë “Open Balkan” nga krerët e qeverive aktuale në Serbi, Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut për integrimin e tregut të punës dhe tregut ekonomik midis tre shteteve të

Lexojeni të gjithën

barra nga efekti Covid-19

Kush e mbajti barrën e humbjeve nga efekti i bllokimit të ekonomisë?

Një nga surprizat pozitive për recesionin e vitit të kaluar është se sa pak dëm i shkaktoi konsumit mesatar të familjeve[1] dhe bizneseve në Shqipëri[2], por edhe në vendet e rajonit dhe në Evropë. Ndërsa në vitin 2019 konsumi

Lexojeni të gjithën

Ekonomisë që e duam i duhet ende punë dhe vullnet i ri

Që nga fillimi i vitit, ekonomia shqiptare gradualisht është drejt rimëkëmbjes, e mbështetur nga disponueshmëria e vaksinave, por edhe nga një vërshim i parasë në sektorët e paragjykuar si problematikë në lidhje me evazionin dhe

Lexojeni të gjithën

TVSH e munguar

TVSH-JA E MUNGUAR NË SHQIPËRI DHE KOSOVË, 2021

Çdo sistem fiskal ka firot e tij ligjore dhe nga evazioni në tatimet që ka miratuar për tu mbledhur nga rezidentët e vetë fiskalë. Prandaj nuk është për t'u habitur që në praktikë shuma e taksës së mbledhur është më e vogël se

Lexojeni të gjithën

paga minimale

Rritja e pagës minimale me syzet e qeverisë dhe biznesit

Paga minimale në Shqipëri prej fillimit të vitit 2021[1] është 30 mijë lekë në muaj. Me këtë rritje të pagës tashmë ora e punës kushton 172.4 lekë (1.4 Euro/ora), pra 15.7 përqind më e lartë (19 cent Euro/ora) krahasuar me vitin

Lexojeni të gjithën

no time to wait

Nuk ka kohë të presim fundin e pandemisë

Aftësia e Shqipërisë për të rritur mbështetjen fiskale nuk ka ndryshuar edhe pse fushata zgjedhore duket sikur nuk po bëhet në kohë pandemie. Financat tona nuk munden dot të marrin më shumë borxh nëse nuk kanë garancinë se të

Lexojeni të gjithën

pandemia dhe ekonomia

Rimëkëmbja nga pandemia kërkon program mbi politikën

Nëse pandemia ndaj virusit Covid-19 do të kontrollohet në muajt dhe vitet në vijim përmes vaksinimit, rritja më e fortë ekonomike që rezulton do të jepte më shumë se 30 -45 miliard lekë të ardhura shtesë nga tatimet, taksat e

Lexojeni të gjithën

Identifikohu